• Flatex, de Duitse eigenaar van DeGiro, grijpt fors in bij de Nederlandse onlinebroker.
  • DeGiro-CEO Esmond Berkhout en andere hoge managers zijn vertrokken of staan op het punt dat te doen.
  • Ook valt DeGiro voortaan onder Duits toezicht, iets wat Flatex vorig jaar nog zegde niet na te streven.

DeGiro wordt in rap tempo ‘verduitst’. Eigenaar Flatex voert grote wijzingen door in de organisatie van de Nederlandse onlinebroker.

Ook valt DeGiro niet meer onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB), maar controleert de Duitse beurswaakhond BaFin het reilen en zeilen bij de broker.

Dat schrijft het Financieele Dagblad woensdag op basis van officiële documenten, interne e-mails en bronnen bij DeGiro. Flatex wil niet reageren op vragen van de zakenkrant.

In het najaar van 2019 telde Flatex 250 miljoen euro neer om DeGiro over te nemen. Toezichthouders gaven in augustus 2020 groen licht voor de deal.

Ruim driekwart jaar later is de samenvoeging van beide bedrijven juridisch afgerond. En Flatex grijpt meteen hard in bij zijn Nederlandse aankoop. CEO Esmond Berkhout en risicomanager Peter Verberne vertrekken. Volgens Flatex gebeurt dat met "wederzijdse goedkeuring".

Ook andere hoge managers, waaronder de hr-directeur en het hoofd compliance van DeGiro, vertrekken binnenkort. De compliance-afdeling zou bovendien zijn gehalveerd tot vier werknemers, meldt een ingewijde aan het FD.

AFM tikte DeGiro op de vingers

Volgens FlatexDeGiro, zoals het bedrijf na de overname heet, zal de versimpelde organisatie leiden tot lagere kosten. Ook achten de Duitsers het nodig om het management te versterken.

DeGiro kwam de afgelopen jaren herhaaldelijk in opspraak. Zo kreeg de beursbroker een boete van 300.000 euro wegens een overtreding van de Wet op het financieel toezicht. De AFM verweet DeGiro onder meer onjuiste informatieverstrekking aan klanten over cashgeld dat ze bij DeGiro aanhouden.

Ook was er sprake van belangenverstrengeling bij beleggingsfonds HiQ Invest. Dat was klant bij DeGiro, maar ook deels in handen van dezelfde aandeelhouders. Daardoor kreeg HiQ Invest een voorkeursbehandeling.

DeGiro valt onder Duits toezicht

Een andere wijziging is dat DeGiro niet meer onder toezicht van de AFM en DNB valt. Daarmee breekt FlatexDeGiro een belofte die is gedaan bij de overname.

FlatexDeGiro is sinds 22 april geregistreerd als 'bijkantoor' in Nederland en mag onder de Duitse vergunning handelen in Nederland. Dat betekent dat de Duitse financiële toezichthouder BaFin voortaan de bedrijfsvoering controleert.

Het Nederlandse toezicht van de AFM en DNB staat te boek als streng. BaFin heeft de afgelopen jaren juist steken laten vallen, onder meer bij het schandaal rond betalingsverwerker Wirecard.

Het hoofd van BaFin stapte daarom begin dit jaar op, als eerste stap van een complete reorganisatie van de Duitse markttoezichthouder.

Lees meer over beleggen: